vrijdag 28 mei 2010

Kabouters bestaan niet!


Er was eens een kabouter die dacht dat hij een mens was.
Hij bedacht van alles. Denken was zijn grote kracht.
De meeste kabouters leven vanuit hun hart, doen alles met liefde en veel plezier.
Maar zo was onze kabouter niet.
Nee, onze kabouter was een Denk-kabouter.
Hij dacht over alles heel goed na. Hij had diepe denkrimpels in zijn voorhoofd. Hij overpeinsde bijna alles, iedere stap die hij zette.
Zo kwam hij ook geen stap vooruit.
Hij had bijvoorbeeld bedacht dat hij alleen was en dat praten met planten en dieren de grootst mogelijke onzin was. Hij had bedacht dat alles wat je eet dood is. En dat je niet dankbaar hoeft te zijn voor je eten. Hij had bedacht dat zijn rijkdom vanzelfsprekend was en dat hij dat verdiend had. Belachelijk natuurlijk allemaal! Dat begrijpen jij en ik ook wel. Maar onze Denk-kabouter was er wel zo tamelijk van overtuigd.
Hij was er zelfs zo in gaan geloven dat ook iedereen in zijn omgeving was gaan denken dat hij gelijk had. Het ergste was dat hij er zelfs van overtuigd was geraakt dat kabouters en elfen niet bestaan. Ongelofelijk he?
Het verhaal begint nu echt pijnlijk te worden.
De zelfontkenning van deze kabouter ging zo ver dat hij er van overtuigd was geraakt dat het geloof in kabouters, elfen en sprookjes bestreden moest worden.
En wel moest het probleem bij de kern worden aangepakt.
Het onkruid moest bij de wortels worden uitgerukt.
Voor de zelfbewuste kabouter bestaat er natuurlijk helemaal geen onkruid. Want alles wat leeft heeft zijn eigen waarde en plekje in de natuur.
En dat is natuurlijk één van die kabouter-sentimenten waar onze denk-kabouter zich helemaal niet in kon vinden. Onkruid is onkruid. Onzin is onzin, dient bestreden te worden en bij de wortel te worden uitgerukt.
Tijd voor harde actie!
Dus ging onze Denk-kabouter naar het sprookjesfestival.
Natuurlijk kreeg hij daar direct een plekje op het podium. Het was nota bene een kabouter.
En ja daar staat hij dan op het podium:
"Mensen luister! Sprookjes bestaan niet. Kabouters en elfen al helemaal niet. Wat doen jullie hier?! Ga naar huis!
Ga je liever bezig houden met iets serieus, politiek bijvoorbeeld. Nee, wacht even... dat is niet zo'n goed idee. Als ik er over nadenk. Die politici verkopen ook niets anders dan sprookjes.
Eh, ga een boek lezen...nee, geen sprookjesboek, een geschiedenisboek. Nee, doe dat eigenlijk ook maar niet. Want ieder beeld van de geschiedenis is vertekent en verdraaid of op zijn minst een persoonlijke visie en daarmee toch ook weer een sprookje.
Gebruik je linker hersenhelft! Ik weet het, logica, wiskunde, 1 +1 = 2
Ga wiskunde studeren, natuurkunde.
Maar wacht... kwantum mechanica, heilige geometrie. Oh nee, help het zijn allemaal sprookjes.
Het is allemaal waar! We leven in een sprookjeswereld!
Nu weet ik niet of ik verdrietig moet zijn of blij. Mijn hoofd kan het niet bedenken. Mijn hart weet het. Gelukkig mijn hart is altijd vrij en blij.
En boven alles ben ik blij dat ik kabouter ben!"

zondag 16 mei 2010



Inipi , Ancient place of healing











Als ik met mensen praat over verhalenvertellen of verder wat ik als artiest doe ben ik enthousiast, blij en geïnspireerd.
Het spirituele, de zweethut, meditaties en dergelijke zijn een belangrijke bron van inspiratie voor mij.
Het vreemde is dat wanneer ik begin te vertellen over mijn ervaring als 'zweethutleider' dan schiet ik direct in een stuk ego. En dat voelt niet goed. Direct stopt er ook een energiestroom.
Ik zet het woord zweethutleider expres tussen haakjes omdat dit niet bestaat.
Er is een wakan/ heilige aanwezigheid. Deze is altijd en overal aanwezig maar daar zijn we ons niet altijd van bewust.
Vroeger noemde ik de zweethut: Inipi, ancient place of healing.
Dat vind ik nog steeds heel lekker klinken, beter als traditional freedom. Het is zo bedacht en er zit ook een stukje ego in. Loslaten maar weer. Vandaag 16 mei 2010 gaan we naar de zweethut van Carl Big Heart in België.

woensdag 12 mei 2010

Traditional freedom


Traditional freedom

Traditional freedom, zo wil ik de zweethutten gaan noemen die we geven in Lier ( B).
Waarom deze naam?
Omdat er steeds meer zweethutten verschijnen, opleidingen tot vuurman of watergieter zonder dat er goed naar de traditie wordt gekeken waar de ceremonie vandaan komt.
Daarom het woord 'traditional'. Ik ben onderwezen door een Engelse vriend, Frank Porter, die indertijd ( 1987- 1990) ook in grote lijnen de teachings volgde van Chief Archie Fire Lame Deer. Beide zijn niet meer in leven. Maar de oude Chief is nog altijd een bron van inspiratie en vaak voelbaar aanwezig. In 1987 begon mijn grote zweethut avontuur. In 1989 heb ik een groepspijp van Lame Deer ontvangen die bedoeld was verder te gaan maar mij nooit verlaten heeft.
Ik mag ondertussen terugkijken op meer dan 20 jaar ervaring als watergieter en vuurman.
Maar al je mij vraagt of ik nu alles geleerd heb dan zal ik antwoorden dat ik net begonnen ben met leren.
Waarom traditioneel?
Heel simpel: omdat daar de meeste kracht ligt naar mijn ervaring.
Daarnaast is het veiliger. We mogen gebruik maken van een wijsheid en kennis die in duizenden jaren is opgebouwd. En de spirits / voorouders beschermen ons. De traditie beschermt ons.

Vanwaar Freedom?
In de eerste jaren was ik heel strak in op te volgen wat ik geleerd had. Dit heb ik zolang volgehouden tot het werkelijk onmogelijk werd. Toen ben ik praktisch geworden en ben mijn gezonde verstand gaan gebruiken.
Kortom : Er zijn een heleboel regels en die zijn er om ons en de ceremonie te dienen. Wij zijn er om samen de ceremonie te dragen. Maar we zijn er niet om de regels te dienen! En dat geeft vrijheid. En als verhalenverteller, muzikant, poppenspeler, dichter en schilder ben ik een erg vrijheidslievend mens.

Regelmatig hebben we ceremonies op ons prachtige stukje grond in Lier. Ongeveer 1 x per maand.
Wil je op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten betreffende de zweethut stuur dan een mailtje naar info@donderelf.nl dan zet ik je op de lijst.

Mijn ouders noemde mij Philip
Archie Lame Deer: Buffalo hair
In een droom ontving ik de ' Vikingnaam' Aswind

Aswind, Philip van der Zee